Kind wat is het moeilijk om iemand te kennen die mishandeld wordt. En dat is niet alleen moeilijk omdat het gewoon een kutsituatie is.  Maar ook omdat het slachtoffer zich vaak als een ongelooflijke idioot gedraagt. Ze maakt excuses voor zijn gedrag. Ze gaat weg, maar gaat dan doodleuk weer terug. Ze geeft zichzelf de schuld, terwijl dat natuurlijk nergens op slaat.

Erbij staan en ernaar kijken is bijna niet te doen. Toch een paar tips, mocht je vasthoudend zijn.

Wees empathisch

Daarmee bedoel ik niet dat je medelijden moet hebben, dat is wat anders. Wat ik bedoel is dat je probeert om te bedenken dat de ander zich misschien wel idioot gedraagt, maar dat niet is. En dat je je realiseert dat het iedereen kan overkomen. Want als jij haar wilt helpen, maar je houding is “Nou nou dommie, zoiets zou mij dus NOOIT overkomen,” dan is de kans erg klein dat ze naar jou blijft komen voor hulp.

Wees realistisch

De meeste vrouwen verlaten hun man meerdere malen voordat ze uiteindelijk écht wegblijven. Hoe ongelooflijk het ook lijkt van buitenaf, afscheid nemen van zo’n relatie is onvoorstelbaar moeilijk. Alleen al omdat (bijna álle) mensen liever in een slechte situatie blijven die ze kennen, dan het risico nemen om in het onbekende te stappen. Jij bent ook vast wel eens te lang in een baan blijven hangen die je echt niet kon verdragen of een vriendschap die je alleen maar energie kostte, omdat de beslissing om iets anders te doen belachelijk moeilijk bleek.

Tel daarbij op dat in veel gevallen vrouwen in deze situatie geïsoleerd zijn, geen greintje zelfvertrouwen meer overhebben en feitelijk bang zijn voor hun partner. Dan begrijp je dat het niet realistisch is om te verwachten dat ze hupsakee de juiste stap zetten. Houd dat in het achterhoofd: ze gaat niet doen waarvan jij weet dat het goed is op het moment dat jij vindt dat ze dat moet doen.

Stel je eigen grenzen

Natuurlijk moet je iemand die mishandeld wordt proberen te helpen. Natuurlijk moet je proberen er voor ze te zijn. Maar niet ten koste van alles. Wees realistisch in wat je kunt betekenen. Dat scheelt teleurstelling voor jou én de ander. Ook al omdat dit soort situaties heel lelijk kunnen worden. Mijn ex probeerde nadat ik bij hem weg was gegaan ook mijn familie te betrekken in het drama. Door te bellen, door bebloed bij mijn tante voor de deur te staan, door allround eikel te zijn en ook hen niet met rust te laten. Wees eerlijk: wil je je daarin mengen?

Ik geef je geen vrijbrief om weg te lopen. Ik wil je alleen vertellen dat het niet gemakkelijk is en dat je die overweging ook voor jezelf moet maken.

Help slim en veilig

Deze tip is wat praktischer van aard, maar ook nodig. Een groot deel van de vrouwen die in Nederland worden vermoord, wordt omgebracht door de (ex)partner. Weggaan is dus niet meteen een garantie voor veiligheid. Maak samen met haar een plan: hoe kan ze zichzelf veilig stellen? De kans is groot dat zij niet meer goed na kan denken, dat ze op en kapot is. Als buitenstaander kun je haar daarom juist goed helpen.

Alle delen:

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.