Geven we de aarde op of geven we de aarde door? Voor deze keuze stelt het Wereld Natuur Fonds ons met de nieuwe campagne ‘Aarde op 1’.

Astronaut André Kuipers, sinds 2004 betrokken bij het WNF, heeft op zijn twitteraccount de campagnevideo ‘Aarde op 1‘ officieel gelanceerd. André Kuipers zag vanuit de ruimte hoe kwetsbaar onze planeet is en dat we er zuinig op moeten zijn.

Prachtige natuurbeelden

Ik ben een groot fan van mooie natuurdocumentaires en clips, zoals we die kennen van onder andere het WNF. De prachtige beelden, sfeervolle muziek en een fijne voice-over die mij bijvoorbeeld vertelt hoe de poolvos zijn jongen groot brengt. Het geeft mij een gevoel van hoop. Hoop dat het toch nog goed komt met deze wereld. Ja, de natuur kan ook wreed zijn, maar in de cyclus van het leven is de dood altijd eervol en nuttig.

Belang van natuurbescherming groter dan ooit

Eerdere campagnes van het WNF sloten aan bij de behoefte aan mooie natuurbeelden. Deze nieuwste campagne wijkt hier echter van af, door ook de negatieve gevolgen te tonen van ons menselijk handelen. De kijker krijgt de keuze: ‘Geven we de aarde op of geven we de aarde door?’ Volgens WNF ambassadeur André Kuipers is het belang van natuurbescherming groter dan ooit, “…want door overbevissing, vervuiling van oceanen en ontbossing verliezen we steeds meer dieren en planten. Dit kan en moet radicaal anders want als we nú niks doen is het straks nog veel erger.”

Dwingende toon

Persoonlijk heb ik een beetje moeite met deze nieuwe dwingende toon van het WNF. Je gaat je haast schuldig voelen als je je portemonnee niet trekt. Er is echter nog zoveel meer dat je kunt doen. Zoals energiezuinig leven, vaker de fiets pakken, recyclen, minder vlees eten. Zo zijn er nog veel meer voorbeelden te bedenken.

De strijd tegen stroperij

Dat wil echter niet zeggen dat het WNF geen goed werk doet. Neem bijvoorbeeld de illegale jacht in Afrika, die verstrekkende gevolgen heeft. Jaarlijks worden volgens het WNF naar schatting enkele tienduizenden olifanten gedood voor hun ivoor, vooral in Centraal Afrika. En niet alleen de overleving van de olifanten staat onder druk. De afgelopen eeuw nam het aantal wilde tijgers met maar liefst 97 procent af en in Zuid-Afrika werden vorig jaar 1.215 neushoorns gestroopt.

8731_fullimage_witte-neushoorn-met-modder-op-hoorn_1024x576

 

 

 

 

 

Het WNF faciliteert onder andere extra anti-stroperijpatrouilles, om zo de kans te vergroten dat stropers op heterdaad worden betrapt. Daarnaast pleiten ze voor hogere straffen en een strengere handhaving van de regels. Tegelijkertijd geven ze voorlichting in bijvoorbeeld Aziatische landen waar ivoren beeldjes, tijgerwijn en medicijnen van de neushoorn gewilde producten zijn.

Televisieshow

De campagne eindigt op 16 december met een televisieshow op NPO1. Samen met AVROTROS en een twintigtal betrokken artiesten vraagt het WNF tijdens deze show alle Nederlanders om ‘De Aarde op 1’ te zetten en het werk van de natuurbeschermingsorganisatie te steunen.

Gaat de natuur jouw aan het hart? Kijk dan op 16 december ook naar deze televisiecampagne.

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.