Olifanten, tijgers, dolfijnen en beren. Wat deze dieren, behalve een hoog spreekbeurtgehalte gemeen hebben? Het zijn toeristische attracties.

‘An elephant never forgets’ zou heel goed waar kunnen zijn. Ze kennen humor, rouw, mimiek, zelfbewustzijn en hebben een eigen taal. Daarbij is een olifant ook één van de grootste zoogdieren die we kennen, in ieder geval de zwaarste. De dikkertjes. En tijgers, de koning van de jungle. Met dolkachtige hoektanden grijpen ze hun prooi om nooit meer los te laten. Ze zijn ook nog eens razendsnel en kunnen zo’n 50 kilometer per uur halen. Of wat te denken van dolfijnen, die onder water een snelheid halen van wel 40 kilometer per uur? Stuk voor stuk prachtige dieren. Maar niet gemaakt om in gevangenschap te leven als attractie voor toeristen.

Olifantenkamp

Als je ooit in Azië bent geweest heb je ze ongetwijfeld gezien. Kleine olifantjes die achter een voetbal aanrennen, bedelen op straat of een schilderijtje voor je maken. Want slim zijn ze. Of je bent misschien in een olifantenkamp geweest, waar je heel goedkoop op de foto mag of waar je tegen een habbekrats een ritje maakt op de rug van de giganten van deze aarde.

Phajaan

Maar wist je ook, dat elke olifant die jij tegen komt op straat, of waar jij een ritje op maakt, als baby is weggehaald bij zijn moeder? Zijn moeder overleeft dat vaak niet. Meestal worden de moeder en tantes van de babyolifant namelijk om het leven gebracht. De keel doorgesneden of een kogel door het hoofd. De kleine mini is voor zijn leven alleen. Getraumatiseerd door wat hem zojuist is overkomen. Maar de ellende begint dan pas, de ellende die de Phajaan heet. phajaan

Gebroken geest

Phajaan is een ritueel waarbij mensen de geest van het olifantje breken. Als het beestje is weggetrokken bij zijn familie, stoppen ze hem in een kleine kooi. Zijn poten, slurf, oren, mond en zelfs zijn staart zijn vastgebonden, bewegen kan hij niet. Of rechtop staan. De komende tien dagen krijgt het olifantje geen eten en drinken en alsof dat niet genoeg is, beginnen ze hem te folteren. Duwen, schreeuwen, trekken, slaan en schoppen. Ze hakken met spijkers en haken in op zijn rug, buik, poten en oren, net zo lang tot zijn ziel ‘gebroken’ is. Mentaal en fysiek zo beschadigd, zo bang dat hij voor altijd mensen gehoorzaamt. Kapotgeslagen. Alleen in Thailand zijn er al 2000 olifanten actief in de toeristensector. Elke olifant in de toeristensector heeft deze traditie ondergaan, geen uitzonderingen. (een video: pas op, heftige beelden)

Verveling

Eenmaal gebroken begint een leven vol verveling. Vaak in een olifantenkamp. Natuurlijk zijn er olifantenkampen waar er goed voor de olifant wordt gezorgd. Echter, de meeste eigenaren zijn uitbuiters die goud geld aan hun dieren verdienen. Olifanten staan jarenlang op precies dezelfde plek aan precies dezelfde ketting, te wachten op de zoveelste toerist die hetzelfde rondje op zijn rug wil maken. Op een zadel waar de olifant wonden van krijgt die niet meer genezen, of waar ze kreupel door worden. Aan een zieke olifant is geen geld te verdienen, dus dan zit er niets anders op dan de dood.

Tijgers

Ook voor tijgers is een leven als toeristische attractie niet veel beter. Tigerfarms of Tiger Temples, geliefde attracties op plekken daar waar tijgers nog in het wild voorkomen. Wie heeft er niet eens een foto van een reislustige vriend of vriendin voorbij zien komen, knuffelend met een tijger, trekkend aan zijn staart of de fles gevend aan de kleintjes. Facebook vindt het geweldig. Maar deze tijgers zijn alles behalve wild. Gedoemd tot een leven aan kettingen, soms zonder tanden en klauwen omdat ‘het anders niet veilig is’. Na knuffeltijd worden deze prachtige beesten in kale krappe hokken terug gestopt. Geen bescherming tegen de zon, afgestraft simpelweg omdat hij een tijger is. Heb jij je weleens af gevraagd hoe het kan dat die tijgers altijd lijken te slapen?tiger farm

Afgedankt en verwerkt tot medicijn

De jonge tijgers worden na twee weken al van hun moeders gescheiden om met toeristen te knuffelen. De afgedankte exemplaren, die wellicht een keer naar je gegromd hebben of die toch niet in toom gehouden konden worden, worden naar China vervoerd en vermalen tot poeder. Want de botten van dat dier, waar je net nog mee poseerde, schijnen een magische werking te hebben. Alles om het leven van de mens beter, leuker en spannender te maken.

Dieren

Natuurlijk zijn tijgers en olifanten niet de enige soorten die we martelen voor ons plezier. Beren dansen niet omdat ze blij zijn. Dolfijnen vinden het niet leuk om in een klein bassin te moeten zwemmen, terwijl ze eerder een zee aan ruimte hadden. Stieren vechten niet omdat ze dit graag willen en die zeester ligt niet voor zijn lol verdroogd dood te zijn in jouw bakje met schelpen dat je net kocht bij de lokale souvenirboer. Wees niet naïef, denk na voordat je iets boekt.

Hoe kun jij helpen?

Door kritisch te kijken naar attracties met wilde dieren. Het liefst voor vertrek, zodat je niet voor een verrassing komt te staan. Doe daarnaast alleen mee met rondleidingen waar dieren in hun natuurlijke omgeving te zien zijn. Je kunt er vanuit gaan dat een dansende beer met een matrozenpakje aan niet vrijwillig leuk staat te doen. Koop ook geen souvenirs die gemaakt zijn van dieren. Een van de redenen dat olifanten bedreigd worden komt door de jacht op ivoor, dat willen wij toch niet aanmoedigen!?

één antwoord

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.