Gisteren heb ik van Erik Bertrand Larssen geleerd dat je het jezelf zo zwaar mogelijk moet maken in een helweek, want daar leer je het meest van. Daarom klim ik vanochtend niet op mijn fijne mountainbike, maar op een gewone opoefiets zonder versnellingen. En wat is er niet leuk als je op een fiets zonder versnellingen rijdt? Juist: heuvel op. 

fietsVoor mijn training van vanochtend fiets ik dus zo vaak als mogelijk in één uur de Erasmusbrug op en neer. Als ik om kwart over vijf aan kom, slaapt de brug zelfs nog. De verlichting is uit, het waait aardig en het regent een beetje. In tegenstelling tot normaal, schep ik daar een vreemd soort genoegen in. Tegen de tijd dat ik de brug voor de 6e keer afrij, zie ik om me heen een ansichtkaartwaardig plaatje. Het water, de skyline van Rotterdam en het begin van de zonsopgang net achter het Witte Huis. Mooi.

(Spier)pijn is fijn

Als ik thuis van mijn fiets af stap, voelen mijn benen als rubber en heb ik honger als een paard. Met een stevig, maar hypergezond ontbijt achter de kiezen, schrijf ik artikelen en werk ik mijn dagplanning uit. Dan wederom op de fiets naar mijn werk, iets wat mijn beentjes me kwalijk beginnen te nemen. De training van gisteren zit ook nog in mijn lijf en gedurende de dag neemt de spierpijn toe. Hoe later het wordt, hoe langzamer ik het liefst zou bewegen. Morgen staat een extra zware training op het programma, samen met mijn coach en helweekvoorganger Jacqueline Aarts. Zelf bedacht… Nu kijk ik er nog wel naar uit, waarschijnlijk heb ik er donderdag heel veel spijt van.

Telefoon uit, focus aan

Vandaag staat in het teken van modus, focus en mentale voorbereiding op wat je gaat doen. Dus begin ik met een op prioriteit geordende to-do list. Mijn telefoon gaat uit en mijn concentratie gaat aan. Ik probeer me bewust te zijn van mijn houding in gesprekken, er helemaal met mijn aandacht bij te zijn en goed te schakelen tussen mijn taken. Op zich is dit wel iets wat ik gewend ben vanuit mijn drukke freelance bestaan (anders was ik al lang ten onder gegaan), maar toch is het goed hier weer eens wat beter op te letten.

starbucksHet zijn de kleine dingen die het doen

De eerste paar uur gaat dat goed, rondom de lunch wat minder. Er komen een paar snelle klusjes tussendoor, die me uit mijn ritme halen. De Starbucks op Centraal Station roept! Met een grote soy-cappucino en een glimlach wandel ik naar buiten. Mijn naam mag dan niet goed gespeld zijn, maar deze beker staat de hele middag op mijn bureau. Note: het was een dame die zich creatief liet gaan, dus alleen de beker werd versierd.

Een paar aapjes minder

Hoewel ik de vermoeidheid begin te voelen (ook gister lag ik strak om 22:00 uur in bed, maar sliep ik nog laaaaaang niet), gaat het nog steeds aardig met de focus. Helweek ligt deze week als een bijbel op mijn bureau (naast de Starbucks beker) en iedere keer dat ik afwijk, roept Larssens priemende blik me tot de orde. Misschien moet ik dat er gewoon inhouden. Larssen in een medaillonnetje om mijn nek, overal mee naartoe. Nee, dat klinkt teveel als een Helweekhallucinatie. Toch heb ik vandaag een flink aantal aapjes van mijn schouder geschopt, dus ik ben tevreden.

gezond-eten-2Knutselen in de keuken

En nu we het toch over tevreden hebben, is er nog wel iets waar ik een beetje trots op ben. Ik vind koken namelijk heel leuk, maar niet voor mezelf. Dus smeer ik ‘s avonds vaak een boterham, kook ik een ei, hussel ik een salade in elkaar, of warm ik een soepje op. Allemaal wel bio-verantwoord en zoveel mogelijk E-nummervrij, maar toch. Deze week moet ik gezond eten, dus heb ik zaterdag een truckload aan boodschappen in huis gehaald en recepten uitgezocht. Tot nog toe hou ik me ook wat dat betreft aan mijn plan, wat betekent dat er gisteren courgetti op het menu stond en vandaag ceviche. En zowaar, dat geknutsel geeft voldoening en het smaakt nog lekker ook!

Schaapjes tellen

Nog even en ik mag weer op zoek naar Klaas Vaak. Hopelijk is hij vandaag op tijd en hoef ik niet teveel schaapjes te tellen. Als iemand nog tips heeft om sneller de slaap te vatten, dan hoor ik het graag!

 

 

 

 

2 reacties

  1. groenejuffer

    Wat zal jij een conditie krijgen door deze Helweek zeg! Ik ben benieuwd naar de rest van de week. You go girl! Slaaptip? Hand op de buik en concentreren op je ademhaling. Elke vezel aan- en ontspannen van je tenen naar je kruin. Succes!

    Beantwoorden
  2. Claartje

    Dank je wel voor de tip, die ga ik proberen! Mijn conditie gaat wel vooruit ja, dat merk ik nu al! Niet roken scheelt natuurlijk ook wel aardig.

    Beantwoorden

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.