“Kan ik hier iemand een plezier mee doen?”, vraag ik mij af, starend naar de plank met producten uit goedbedoelde kerstpakketten van afgelopen jaar. Het staat daar te verpieteren en weggooien is zonde. Ik drop mijn vraag net na oud en nieuw op Twitter.

“Jaaaaaa, bij de Voedselbank!”, klinkt het al snel in een antwoord. Ik ben verbaasd, want ik wist niet dat zij ook losse producten kunnen gebruiken. Blijkbaar heb ik een onwerkelijk beeld bij de Voedselbank. Hoog tijd om dat met de werkelijkheid te synchroniseren.

Een hoopvolle plek

Op een donderdagochtend fiets ik samen met Miranda van Elswijk, vrijwillig communicatiemedewerker bij Voedselbank Gouda, naar hun loods aan de Stationsweg in Gouda. Ik heb een complete plank aan spullen bij me. Het is er een drukte van belang. Er is eigenlijk geen plek waar Miranda mij uitleg kan geven zonder dat we in de weg staan. En dat is positief. Tientallen enthousiaste vrijwilligers zijn in de weer met bergen producten die zij die middag uitdelen.

De producten komen van verschillende bedrijven en supermarkten. De meesten centraal ingezameld op een plek in Rotterdam. Ik zie bijvoorbeeld broccoli, spruiten (alweer spruiten?), aardappelen en blikken soep. Maar ook een hoek waarin gedoneerde kerstpakketten zijn neergezet. Ik ben niet de enige die op dat idee is gekomen en dat doet me deugd.

Er is een hoop vrijgevigheid in Gouda. Vrijgevigheid qua spullen maar ook qua tijd. Dat blijkt uit de 75 vrijwilligers en de wachtlijst met mensen die dat ook willen worden. Ook afgelopen Sinterklaasactie is een voorbeeld van de weggeefbereidheid. De Voedselbank deed een oproep om cadeautjes te doneren voor kinderen in gezinnen die het niet zo breed hebben. Er werd in tranentrekkende groten getale gehoor aan gegeven. Ik zie de blije gezichtjes op Sinterklaasavond nog voor me.

Helpende handen

De Voedselbank in Gouda deelt wekelijks bijna 400 voedselpakketten uit en wordt gerund door louter vrijwilligers. Mensen die in aanmerking komen voor een pakket hebben tijdelijk hulp nodig om weer op eigen benen te kunnen staan. Om dat te bereiken werken verschillende organisaties met de stichting samen, met als spil Corry Schouten. Zij ziet alle mensen die een pakket komen halen en spreekt hen regelmatig. Ze is hun vertrouwenspersoon en brengt hen in contact met de organisaties die hen verder kunnen helpen.

Corry is samen met Gerrit Brinkman de oprichter van Voedselbank Gouda. Eerst vervulden zij ook de bestuurstaken, maar inmiddels hebben zij een stapje terug gedaan. En dat kan ook. De groep vrijwilligers die er nu is, voelt zich medeverantwoordelijk en zet zich in met hart en hand. De groep is een mooie mix van mensen. Naast gepensioneerden die graag hun tijd nuttig besteden, zijn er ook mensen met een baan. Daarnaast is een aantal mensen actief dat in het verleden zelf gebruik heeft gemaakt van de Voedselbank. Zij zijn dus ervaringsdeskundigen.

Op zoek naar een nieuwe locatie

Het terrein waarop de Voedselbank staat wordt heringericht. De stichting is op zoek naar een nieuwe locatie. Die is helaas niet zomaar gevonden. Het nieuwe pand moet aan strenge eisen voldoen: voedselveiligheid, genoeg ruimte voor de pakketten en voorraad, koeling, etc. Leegstaande panden die ook goed bereikbaar zijn, zijn dun bezaaid. Zelf een nieuw pand bouwen is een realistische oplossing, maar geschikte plekken zijn vooralsnog niet te vinden. En als ze er wel zijn, hebben die niet de juiste bestemmingen of zijn ze onbetaalbaar. De tijd dringt.

Het liefst zou de Voedselbank opgeheven willen worden. Dat zou namelijk betekenen dat er geen mensen meer afhankelijk zijn van de stichting. Dat iedereen zichzelf kan redden en genoeg heeft aan het vangnet die het Rijk en de gemeente zouden moeten zijn. Maar Voedselbanken bestaan niet voor niets. De meesten worden opgericht door particulieren. Zij steken hun nek uit en zijn voor veel mensen de helpende hand geweest om weer zelfstandig mee te kunnen doen. Mogen zij dan alsjeblieft iets meer hulp krijgen van de instanties die zij op hun manier een hoop werk uit handen nemen? Ik vind van wel.

Een uitgestoken hand

Deze plek en de win-win situatie die hier gecreëerd is ontroeren mij. Letterlijk. Bedrijven doneren goederen, er worden het hele jaar door initiatieven genomen door particulieren om geld op te halen, er worden producten gerecycled en voedselverspilling wordt tegen gegaan. De vrijwilligers staan in de rij om te helpen, vraagbaak Corry helpt mensen zichzelf te helpen en Gerrit kun je zelfs ‘s nachts wakker maken om de stichting te helpen. Fantastisch! Wat een inspirerende plek.

Heel wat jaren geleden moest ik zelf soms met twee gulden vijftig voor de hele week boodschappen doen. Ik was af en toe zelfs genoodzaakt om te stelen om iets te eten te hebben. Ik herinner mij de schaamte en de enorme drempel om hulp te vragen. Ik sloot mezelf op en af. Ik was ervan overtuigd dat ik door mijn eigen schuld in deze situatie zat en dat ik mezelf er ook weer uit moest halen. Mijn ouders wisten niet dat ik in deze situatie zat, zo erg schaamde ik mij. Een vriendin bood mij een helpende hand die ik na lang aandringen aannam.

Ik ben mijn vriendin eeuwig dankbaar. Zij was voor mij de veilige plek waarop ik bij kon komen. Ik heb toen slechte keuzes gemaakt en in combinatie met wat pech kwam ik in de problemen. Maar dat maakte mij nog geen slecht mens. Dat inzicht heb ik door haar gekregen en dat heeft me op de been gehouden. De Voedselbank is zo’n zelfde toevluchtsoord. Het is een hoopvolle, inspirerende plek,  die alleen al door de energie van de vrijwilligers ervoor zorgt dat je je lurven vindt en ze bij hun kladden pakt. De mensen die er werken hebben geen oordeel en zien jou als persoon. Het is één grote uitgestoken hand. En die moet nu zelf een handje geholpen worden.

Help helpen!

Lieve mensen in Gouda en omgeving: ken jij, of ben jij iemand met een geschikte plek voor de nieuwe locatie voor Voedselbank Gouda? Hier vind je meer informatie: https://voedselbankgouda.nl/ .
Lieve mensen van overal: heb jij eetbare producten over of heb je zin om op een andere manier bij te dragen? Help dan de Voedselbank in jouw buurt.

We leven per slot van rekening in een gekke wereld en je moet rennen om hem bij
te kunnen benen. Iederéén kan struikelen.

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.