Nooit meer, bezwoer ik mezelf toen ik 2.5 jaar geleden van de ene naar de andere stad verhuisde. Wat een hel. Dozen en dozen en dozen. Spullen en spullen en spullen. Sjouwen en sjouwen en sjouwen. De laatste doos was pas na 1.5 jaar ook weggeruimd en inmiddels woon ik prettig. Maar klaar is mijn huisje nog lang niet. 

Het inrichten van een nieuwe woning bleek veel lastiger dan ik dacht. Kortgezegd bleek ik er geen talent voor te hebben. En hoeveel boards ik ook aanmaakte op Pinterest met namen als keukeninspiratie en badkamerinspiratie, verder dan zo’n board kwam ik ook totaal niet.

Inmiddels heb ik gelukkig wel wat kleine stappen gemaakt. Dit zijn de zaken die met weinig moeite, resultaat opleverde. Misschien ben jij ook geen Eigen-Huis-En-Tuin-O-Loog en kun je er ook wat mee.

Planten die je in leven kunt houden

Dieren houd ik nog wel in leven (mijn drie katten), maar planten miauwen niet genoeg om me eraan te herinneren dat ze water nodig hebben. Toch brengen planten een beetje leven in huis, als je ze tenminste niet laat sterven. Na verschillende pogingen en talloze plantenlijken, heb ik er nu eindelijk een aantal gevonden die simpelweg weigeren te sterven. Dit zijn mijn favoriete die hards: 

  • De Yucca: weigert te sterven, want heeft weinig water nodig. Oké, de eerste wist ik toch te vermoorden, maar na die mislukte poging is de tweede nu al meer dan een jaar in leven.
  • De Geldboom: nee, daar groeien geen knaken aan, maar deze groene rakker kan echt niet stuk. En groeit zelfs bij mij de pan (pot) uit.
  • Varenpalm: doet het ook prima, wordt niet direct boos als je eens een keer vergeet te wateren.

Er zijn er vast meer (roep jouw favoriet in de comments), maar het punt is dit: zoek planten die passen bij jouw groene vingers – of gebrek daaraan. En heb je die planten eenmaal gevonden? Koop er dan meteen een boel. Zo lijkt het ook nog eens alsof je er verschrikkelijk hard over na hebt gedacht.

Pro tip: ik heb bij mijn planten een gieter staan zodat ik eraan denk om ze water te geven én het mezelf extra gemakkelijk maak. 

Raambekleding telt

De vorige bewoners hadden alle jaloezieën laten hangen in mijn nieuwe stulpje. Nu weet ik dat er tegenwoordig ook mooie jaloezieën te krijgen zijn, maar daar hoort deze verzameling absoluut niet bij. En – ik dacht niet dat ik dit soort woorden ooit uit zou spreken of op zou schrijven – raambekleding is een belangrijke sfeermaker, dus ouderwetsche jaloezieën maakt het allemaal niet gezelliger.

Langzaam maar zeker ben ik dan ook andere keuzes aan het maken. Van kwalitatief superfijne en verduisterende kant en klaar gordijnen die mijn studeer- en chillkamers een luxueuze uitstraling geven, tot de zwarte houten jaloezieen op maat die mijn huiskamer een meer industriële look moeten gaan geven.

Het enige raadsel waar ik nog geen goede oplossing voor heb gevonden, zijn de 5 meter hoge ramen die ik heb en waarvoor het een hel is om de juiste gordijnen te vinden. Ook al omdat ik me afvraag hoe ik ze er ooit af krijg om ze schoon te maken. Tips zijn meer dan welkom!

Fotokunst is sjiek

Althans, ik vind fotokunst sjiek. Maar jij hebt misschien een andere voorkeur. Je kunt tegenwoordig voor niet al te veel euro’s, wel hele mooie werken kopen. Reproducties van oude meesters, moderne fotografen of gewoon je eigen kiekjes.

 

Heb ik mijn bed netjes opgemaakt? Nee! Is mijn slaapkamer al af? Ook nee! Komt het allemaal goed? Vast wel!

Deze non kocht ik bij Kunstkopie (leuke woordspeling jongens), de kat kreeg ik er gratis bij. Er zijn vele prachtige werken die je muren echt op kunnen leuken en voor een mooie uitstraling zorgen. Ik heb nog wat muren te gaan, maar ben al op zoek naar de volgende foto.

Kleedjes zijn niet altijd suf

Een mooi kleed, met een opvallende kleur óf een schapenvacht (Diervriendelijk. Ja, dat bestaat!) geeft aan een strak interieur net een beetje zachtheid en aan een zacht interieur nog wat extra’s. Zelf ben ik gek op de industriële look en langzaamaan bezig dat door te voeren door mijn huis. Een aantal goedgeplaatste schapenvachten zorgt ervoor dat het allemaal niet té kil wordt.

Vraag om hulp

Zoals ik aan het begin van mijn verhaal al benadrukte: ik ben niet erg goed het inrichten van huizen. Maar er zijn genoeg mensen die dat expliciet wel zijn. Ben je op bezoek bij een vriendin en kijk je je ogen uit? Vraag dan eens of ze met je mee wil denken. Je hoeft niet alles zelf te doen en het hoeft allemaal niet de hoofdprijs te kosten. Zij die de gave hebben, weten je meestal met een paar kleine tips op weg te helpen. Gewoon vragen dus.

Heb jij nog supertips om je huis op te leuken? Deel ze in de comments. Wie weet kan ik er wat mee of iemand die meeleest!

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.