Het is nogal wat, een naam bedenken voor je kind. Als het nog niet zo ver is lijkt het nog leuk en kom je allerlei best leuke namen tegen. Maar als de bevalling nadert realiseer je opeens dat je kind die naam de rest van zijn of haar leven gaat dragen. Hoe weet je welke naam bij je kind past? Wij hebben nu een zoontje. Voordat hij drie jaar geleden werd geboren wilden we niet weten of het een jongetje of een meisje werd. Dus moesten we twee namen bedenken. Voel je de druk?

Meisjesnaam

Voor een meisje waren we er snel uit. Die naam kwamen we tegen tijdens het kijken van de Deense film Kollektivet in de bioscoop. Toen het personage werd geïntroduceerd keken we elkaar aan: hé, die is mooi! Opschrijven! Na de film natuurlijk.

Jongensnaam

Een jongensnaam vonden we moeilijker. Er stonden er maar een of twee op ons lijstje en eigenlijk waren we daar niet zo enthousiast over. Er kwam niets op ons pad. Op de helft van mijn zwangerschap gingen we op vakantie naar Polen. De tijd begon inmiddels te dringen. Daar op een terrasje besloten we er even serieus voor te gaan zitten. Nou ja, serieus… het werd een soort associatiespel, roepen wat erin je opkomt! Korter, langer, alle letters van het alfabet af. Waar we steeds weer op terugkwamen was: Bor. Een naam die we nog niet veel hoorden: lekker kort en stoer.

Waarom die naam?

Eenmaal geboren en de naam gegeven, vragen mensen ons naar de reden voor deze keuze. Ze vragen ons of Bor misschien een Noorse naam is. Zou kunnen, het klinkt best Noors. Mensen die zijn vader kennen vragen of het is afgeleid van zijn naam: Robert. Dat had natuurlijk gekund, maar ook dat was echt niet in ons opgekomen.

Wie vernoemt er tegenwoordig nog?

Je hoort zo nu en dan nog wel eens dat kinderen worden vernoemd naar familie. Ik ben zelf vernoemd naar mijn oma Catharina en ik heb in totaal drie doopnamen van grootouders. In mijn sociale kring wordt er nog maar weinig gedoopt. Wellicht wordt er nog wel vernoemd in de (niet-religieuze) tweede, derde of vierde naam die een kind meekrijgt. Zo kom ik het vernoemen in mijn omgeving nog wel tegen.

Mijn oma had vroeger een leuke tactiek om haar kinderen namen te geven. Zo werd de tweede naam van de een de eerste naam van de volgende. Mijn vaders doopnamen zijn: Jacobus Hendrikus. Hij heet Jaap en zijn jongere broer heet dus Henk. En zo zijn haar zes kinderen met elkaar verbonden. Maar dat was een andere tijd waarin er vaak veel meer kinderen per gezin werden geboren.

Populaire namen

Er zijn lijstjes van meest populaire namen. Ook daar kun je inspiratie uit halen. Of je checkt of de naam er juist niet in zit! Bijvoorbeeld als je niet wil dat je dochter een van de vele Emma’s in de klas is. Ik heb de top tien destijds ook bekeken, maar ik was er al snel uit dat voor mij de inspiratie ergens anders vandaan moest komen.

Je kiest natuurlijk niet altijd bewust een populaire of juist minder populaire naam. Misschien heb je altijd al geweten dat je je kind Noah ging noemen. Wat toevalling de meest populaire jongensnaam was in 2019. Bovendien beïnvloedt onze omgeving ons en wie er op dat moment succesvol is. Volgens de Sociale Verzekeringsbank (SVB), die de ranglijst van populaire namen bijhoudt, is er een duidelijke stijging van Max-en te zien sinds het succes van Max Verstappen in de Formule 1.

Klinkt het?

Het maakt ook eigenlijk niet zo heel veel uit hoe je op de naam komt. Wat de doorslag zal geven voor de keuze is het hardop zeggen van de naam om te horen of het ‘klinkt’. Wij vinden Bor gewoon lekker kort en stoer!

één antwoord

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.