Vakantie. Even ertussen uit, lekker samen zijn met je gezin, ontspannen en veel van de wereld zien. Genieten van andere culturen, prachtige natuur en lekker eten. Waarom moet dat stoppen als er kinderen komen? 

Toch kiezen veel ouders ervoor om dichtbij op vakantie te gaan, of juist helemaal niet. Landen als Duitsland, België en Frankrijk zijn mateloos populair bij gezinnen met jonge kinderen en de auto staat met stip op 1 als vervoersmiddel. Ik raad juist iedereen aan om met je kinderen, ook al zijn ze jong, de wereld te ontdekken. Kijk ook eens naar iets anders dan naar die Nederlands-georiënteerde, kindvriendelijke camping met speelfaciliteiten.

1. Ontdek andere culturen

Waar je ook komt met een kind, zij breken het ijs voor je. Kinderen hebben een bepaalde aantrekkingskracht op mensen, waardoor je sneller in gesprek komt met inwoners van het land waar je op vakantie bent. Kinderen leggen zelf ook snel contact. Nieuwsgierig als ze zijn willen ze toch wel erg graag weten waarom een persoon er “anders” uitziet of waarom ze bepaalde dingen eten. En hoe kun je nou beter een land ontdekken dan door met “locals” in contact te komen? Bovendien zorgt het ervoor dat je kinderen zien dat sommige dingen ook anders kunnen gaan, waardoor ze meer begrip zullen kweken voor andere culturen.

2. Tijd voor elkaar

Door met je gezin te gaan reizen (en hiermee bedoel ik een land ontdekken) kom je dichter tot elkaar. Je bent op elkaar aangewezen en hebt intensiever contact met elkaar. Doodvermoeiend voor jou? Juist niet. Kinderen vinden het geweldig om samen met hun ouders op ontdekkingsreis te gaan en volop aandacht te krijgen. Door het reizen worden hun hersens geprikkeld, waardoor ze aan het einde van de dag lekker moe zijn en je dus ’s avonds extra tijd hebt voor jezelf en je partner.

3. Reizen is leerzaam

Op reis leer je veel. Andere talen, andere culturen, je ontdekt de natuur. Het begint al bij de voorbereiding, want een reis met kinderen heeft enige voorbereiding nodig. Je leert meer over het land, over de gebruiken. Bijvoorbeeld hoe er met kinderen wordt omgegaan. Niet alleen leerzaam voor jou, ook voor je kinderen. Alle interessante dingen die kinderen tegenkomen tijdens hun reis, blijven een stuk beter hangen dan wanneer ze iets op school uit een boekje leren. Zo weet mijn dochter van 5 nog steeds hoe ze mensen moet begroeten in Indonesië en weet ze dat alligators in een moeras wonen en hun bek open doen als ze het warm hebben. En dan heb ik het nog niet over alle indrukken die ze opdeed en die ze nog graag met iedereen deelt.

4. Duur?

Een veelgehoord argument is dat een verre reis met kinderen ontzettend duur is. Natuurlijk, je kunt reizen met kinderen heel erg duur maken. Maar heb je wel eens een vijfsterrencamping met animatieteam in Frankrijk gezocht in het hoogseizoen? Daar val ik ook steil van achterover. Zeker als je bedenkt dat je er met de auto (ook minstens 10 uur) naar toe moet rijden, je boodschappen in een veel te dure supermarkt moet doen en je tijdens die twee weken ook nog wel wat uitstapjes doet waar je negen van de tien keer ook niet goedkoop uit bent. Als je het goed plant, is een verre reis met kinderen dan net zo duur als die vakantie in Frankrijk. Echt waar. Een voorbeeld:

De reis. We gaan er lekker met de auto naar Zuid-Frankrijk toe. Het is vanaf midden Nederland toch al snel 14 uur rijden. Dan reken ik de files nog niet mee. Een autorit die, ondanks de iPads en het snoepgoed niet helemaal rustig verloopt. Per enkele reis tanken we een à twee keer. En laten we de tolwegen niet vergeten. Kosten voor een retour € 400,-.

De bestemming. Ik zocht een willekeurige vijfsterrencamping in Zuid-Frankrijk compleet met animatieteam en zwembaden. Natuurlijk zijn we gebonden aan het hoogseizoen, dus kijk ik naar de periode eind juli. We hebben wel vakantie, dus ik ga uit van twee volle weken. En omdat ik van een beetje comfort hou, bekijk ik de optie van een stacaravan voor 4 personen. Kosten € 2500,-.

De familie-uitjes. Natuurlijk doen we op vakantie leuke dingen. De camping willen we niet elke dag zien en dus gaan we af en toe een dagje uit. We betalen entree voor dat leuke waterpark of dat mooie museum. En we lunchen op een prachtig terras. Laten we het beperkt houden deze vakantie en dit twee keer doen. Kosten € 300,-.

Het onderhoud. Er moet ook gegeten worden. We zitten in een stacaravan dus we kunnen zelf koken. Moeten we natuurlijk wel boodschappen doen. We maken het onszelf niet te moeilijk, dus we halen ingrediënten voor een pastaatje, pannenkoeken en natuurlijk steken we de barbecue aan. Daar halen we wel goed vlees voor, want bij de Carrefour hebben we keuze genoeg! Toch gaan we af en toe ook uit eten, niet te luxe, want daar vinden de kinderen toch niks aan. Voor twee weken zit je al snel aan € 800,-.

De conclusie. Deze rekensom leert ons dat de Franse vakantie uitkomt op een slordige € 4000,-.

Nu kijken we naar een verre reis. Laten we zeggen Thailand. Ook hier gaan we uit van 4 personen en zijn de kinderen ouder dan 2 jaar. Voorwaarde is wel dat we de reis zelf samenstellen. Op die manier ben je het goedkoopst uit. Maak gebruik van dat internet en laat je kids meezoeken. Voorpret gegarandeerd.

De reis. We gaan naar Thailand! En dat gaat niet met de auto. Omdat we in het hoogseizoen willen vliegen boek ik de tickets bijna een jaar van tevoren. Vliegtickets kun je boeken vanaf 11 maanden voor vertrek. Dan zijn ze ook het goedkoopst. Hoe sneller je boekt, hoe beter. Met een beetje planning kun je dus voor een lekker tarief in het vliegtuig zitten. We willen wel direct vliegen, want overstappen is niet fijn. De reisduur naar Thailand is 11 uur (3 uur korter reizen dan Frankrijk!). En had ik al gezegd dat kinderen vliegen geweldig vinden? Ze kunnen lopen als ze dat willen, zelf drinken vragen bij de stewardess en met een beetje mazzel mogen ze nog helpen ook. Ik kom uit op tickets van € 600,- per stuk. Totaal ben ik € 2400,- kwijt aan de reis.

De bestemming. Thailand is zowel qua cultuur als qua natuur prachtig. De mensen zijn ontzettend aardig. Reizen door het land is prima te doen met openbaar vervoer of, iets luxer, met een privéchauffeur. Het mooie van reizen is dat al je opties open liggen. Vind je het niet leuk ergens, dan besluit je naar een andere plek te gaan. Zo blijft je vakantie interessant. Vanuit Nederland kun je al je overnachtingen vooruit boeken in de plaatsen die je wilt bezoeken. Vaak kunnen hotels transfers regelen tussen de verschillende plaatsen. Ontwijk de meest toeristische plekken zodat je het land echt kunt leren kennen. Bovendien scheelt dat in de kosten. Hotels heb je in het geval van Thailand in soorten en maten. We gaan uit van een 3-4 sterrenhotel, in elk geval met zwembad. Kosten voor een vierpersoonskamer per nacht ongeveer 35 euro. Voor twee weken kost dit € 500,-.

De familie-uitjes. Het mooie is dat je reist tussen de verschillende plaatsen. Met kleine kinderen zou ik dit beperkt houden tot 3 of 4 locaties. Grotere kinderen kunnen al wat meer aan. Het reizen is al animatie op zich. De natuur is prachtig en onderweg kun je stoppen voor een duik in een meertje met waterval of die prachtige blauwe zee. Een wandeling over de lokale markten is ook een beleving. Afdingen is een sport, maak daar gebruik van! De transferkosten zijn verschillend en hangen af van de afstand die je aflegt. Voor € 50,- heb je een hele dag een eigen chauffeur. Stel we doen 3 locaties aan (stad, cultuur en strand) met eigen chauffeur en maken toch nog gebruik van een tourtje en struinen wat markten af, dan zijn we met het gezin ongeveer € 300,- kwijt.

Het eten. Mijn favoriete onderwerp als we reizen naar Zuidoost Azië. Je kunt er werkelijk op iedere hoek van de straat eten. Durf je dat niet, ga dan naar een van de vele restaurantjes. Maar geloof me, straateten is heerlijk en vers! Met je gezin kun je elke dag uit eten, het kost je niks. Voor 20 euro kun je uitgebreid eten. Met het hele gezin! Laten we er vanuit gaan dat we het ervan nemen. Kosten voor twee weken € 700,-.

Conclusie. Deze reis kost €3900,-….

5. Jij gelukkig, zij gelukkig

Kinderen worden gelukkig als hun ouders gelukkig zijn. Nou beweer ik niet dat je alleen van verre reizen gelukkig wordt, maar ik weet zeker dat er ouders zijn die uitsluitend voor hun kinderen naar een all inclusive resort met animatie gaan. Want ze kunnen er zo leuk spelen… Uiteindelijk hebben je kinderen misschien een topvakantie, maar heb je zelf ook genoten? Kinderen passen zich aan naar hun situatie. Door met ze op ontdekkingsreis te gaan zullen ze het animatieteam niet eens missen.

Fijne vakantie!

Let wel, ik besef me goed dat er mensen zijn die ontzettend gelukkig worden van all inclusive of van campings met alleen maar Nederlanders. Dat is maar goed ook, anders zouden die niet langer kunnen bestaan. Laat dit stuk dan voor wat het is en geniet van je vakantie. Voor je het weet mag je weer. Heb je kinderen en hik je nu al weer aan tegen de lange autorit en die dansjes bij de kinderdisco? Kijk dan eens wat verder en wie weet gaat er een wereld voor je open.

Je hebt hier ongetwijfeld een mening over. Laat je horen!

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.