Vasthouden aan het vakantiegevoel bij thuiskomst; het meest voorkomende goede voornemen van vakantiegangers. Na drie weken Suriname is ook mijn doel om vooral flexie de maand januari af te sluiten. Daarna zien we wel weer verder…

Terug in Nederland was het in mijn geval vooral druilerig, koud en grijs weer. Niet echt verrassend. Dat is meestal zo als je terugkomt uit de tropen. Ik had direct op Schiphol ‘de pas erin’. Logisch toch? Het is koud!

Nu is een relaxte levensstijl in de tropen, of in ieder geval in Suriname, in mijn ogen bijna een recht in plaats van een keuze van de plaatselijke bevolking. Veel mensen werken er van 7.00 tot 15.00 uur. Dat betekent vroeg opstaan, maar hé, je kan als je wil de namiddag en de hele avond aan het zwembad chillen met één been in het water en een drankje in de hand. En het is er lekker weer. Altijd. Ook als het regent.

Buiten spelen

Hoe blijf je ook thuis zo ontspannen, relaxed en uitgerust als op je vakantieadres, nu er weer deadlines naderen, de wasmand bomvol zit, je sportabonnement benut moet worden en de koelkast vooral leeg is? Alles moet weer, na drie weken ‘alles mag’. Ik heb hierop gegoogled, maar veel meer dan ‘boek een nieuwe vakantie, bekijk de foto’s, ga buiten spelen en draai vakantiemuziek’ kwam er niet bovendrijven.

Ach, zoals na iedere vakantie verdwijnt het vakantiegevoel vast snel weer naar de achtergrond. Daarom is vakantie ook iets om iedere keer weer naar uit te kijken. Gelukkig is het niet alleen maar stress door deadlines, planning van het huishouden en een militair sportregime wat de klok slaat. Komend weekend staan er ook weer voldoende borrels en andere ontspannende uitjes op de planning. Maar ook het loslaten van een planning kan al voelen als vakantie, voor mij dan tenminste. En mijn werk is eigenlijk ook hartstikke leuk. Dus klagen? Nee, dat zou wel heel erg Nederlands zijn!

Nederland is ook zo gek nog niet

Ik klaag dus niet. Nederland is ook best fijn. Het is alleen even flink schakelen na drie weken zonder sjaals, handschoenen en ijskrabbers. En soms mag het hier best wat relaxter gaan vind ik. Pluspunt is wel, dat in Nederland een afspraak een afspraak is, vrijwel iedereen op tijd komt (met een marge van 5 minuten) en alles over het algemeen gewoon goed geregeld is. En daar hou ik ook wel van. Dat vakantiegevoel komt wel weer terug. En dan ga ik nu even mijn vakantiefoto’s van de camera halen…

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.