Ik heb vroeger altijd gedacht dat grootmoeders huis-tuin-en-keukentrucjes in het leven waren geroepen bij gebrek aan: ofwel een ‘echt’ schoonmaakmiddel, ofwel geld om deze aan te schaffen. Niets bleek minder waar.

En misschien heb ik zelfs nog even gedacht dat het vroeger voor de old fashioned huisvrouw een soort tijdverdrijf was om ze uit te proberen, dan wel te verzinnen. Maar goed, je kon me vroeger meer wijs maken. Zo was ik er lang van overtuigd dat je oma op zijn minst oud behoorde te zijn om zo’n trucje te kunnen verzinnen.

Tips als paddenstoelen

Toevallig, of juist helemaal niet, was mijn oma zo’n oma… uh… zo oud… Ik bedoel dat mijn oma altijd raad wist. In ieder geval qua huis-tuin-en-keukenprobleempjes dan. Of ze had simpelweg net als ik heel goed op haar eigen oma gelet.

Pas als je ouder bent en tegen bepaalde obstakels/problemen op dat gebied aanloopt (en je merkt dat Oxi Action en Dasty niet alles oplossen), pas dan komen de trucjes als paddenstoelen je hersenen uitrijzen. In ieder geval uit de mijne.

Probleem: te krappe schoenen

Zo had nog niet zolang geleden een goede vriendin van mij een schoenenprobleem. Of beter, een schoenprobleem. Het kwam erop neer dat ze prachtige om-jaloers-op-te-worden schoenen had, maar ze droeg ze amper. Op mijn jaloerse vraag hoe dit nu kwam (zulke mooie schoenen zet je niet in een hoekje, zou Patrick Swayze gezegd hebben) vertelde ze dat ze een blaar kreeg op de kleine teen van haar linkervoet wanneer ze de schoenen droeg. Op dat moment was mijn eerste en enige reactie ‘jammer zeg’. Uiteraard moest deze teleurstelling over de schoenen worden weggespoeld met een heerlijk mousserend wijntje. En geleidelijk aan verdween het probleem als sneeuw voor de zon. Bij elk glas een beetje meer. Maar je raadt het al: de blaar bleef.

Oplossing: de vriezer

HalluxValgus-840x400Het kostte me dik een halve dag. Jà, zeker ook om de kater te boven te komen. Maar ik doel op het feit dat het me een halve dag kostte een link te leggen tussen de kleine teen van mijn vriendin naar de hallux valgus (scheefgroei van de grote teen) van mijn oma. Ik herinnerde me dat mijn oma ‘moeilijke voeten’ had en dat dit een probleem opleverde bij het kopen van nieuwe schoenen. De nieuwe schoenen zaten bij haar tenen vaak te strak. De grootmoederstip die me plots te binnen schoot was dan ook deze:

Plaats een plastic zak gevuld met water in de schoen en stop die schoen voor een dag in de vriezer.

De mythe ontrafeld

De tip was me dus te binnen geschoten, maar ik kon me niet meer herinneren of het effectief was om je schoenen in een zak met water in de vriezer te stoppen. Het enige wat ik zeker weet, is dat mijn oma niet op blote voeten door het leven ging en dus toch schoenen droeg. Ik was erg content met het feit dat die mooie schoen van mijn vriendin werd opgeofferd in naam van de ‘huis-tuin-en-keuken-wetenschap’.

Nog contenter was ik met het feit dat na ruim een dag de mythe kon worden ontrafeld. We moesten toegeven dat deze tip ontzettend effectief was gebleken. Het water en de vriezer hadden ervoor gezorgd dat de schoen wijder was geworden en mijn vriendin weer jaloersmakend rond kon stappen met haar mooie schoenen. En dit allemaal zonder haar kleine teen op te offeren en zonder verbeten gezicht. Everything for the shoes!

Onderschat oma’s wijsheden niet

Zo kan ik nog meer trucjes uit mijn hoge hoed toveren om te onderstrepen hoe handig de raad van oma is. Of had kúnnen zijn, wanneer je deze op tijd had geweten. Zo had ik toen ik een jaar of twaalf was graag willen weten hoe makkelijk het is om kauwgom uit je haar of van kleding te verwijderen. De tip is niet zo moeilijk: smeer het in met pindakaas en je kunt het er na een tijdje zó afpoetsen of uithalen. Maar bij gebrek aan de tip en pindakaas, moest ik toch uitweiden naar een meer drastische oplossing. Zo was er wel een schaar voorhanden. Vervolgens liep ik mensen maar met mijn ogen dicht voorbij in de hoop dat ze niets opviel. Ik had toentertijd al bedacht dat wanneer het toch op zou vallen ik de ‘ikweetvanniets-blik’ zou opzetten: “óh, echt?! Mis ik een stuk haar?”

Hoe dan ook denk ik dat we de kracht van deze wijsheden niet moeten onderschatten. Het kan tenen, haren, kleding en nog veel meer redden. En zelfs rare kwaaltjes en probleempjes voorkomen.

Thanks Granny! 😉

Heb jij ook zo’n need-to-know-grootmoederstrucje of heb je er zelf een ontdekt? Deel hem in een reactie onder dit bericht.

3 reacties

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.