Waarschijnlijk had je vanochtend net iets meer moeite om je bed uit te komen dan op andere dagen en ben je niet aanspreekbaar voordat je je tweede kop koffie hebt gehad. Het is weer maandag. 

Als je bedenkt dat maandag ook maar gewoon een dag is waarop de zon opkomt en weer ondergaat en de vogels hetzelfde lied fluiten als op zaterdag, dan is dat best een beetje raar.

Sociale jetlag

De meeste mensen werken vijf dagen om dan twee dagen bij te komen, uit te slapen en af te spreken met vrienden en familie. De maandag komt vervolgens altijd te snel. Volgens sommige wetenschappers heeft zo’n veertig procent van de mensen zelfs last van een sociale jetlag op maandag. Ik val duidelijk in deze categorie: zondagnacht de slaap niet kunnen vatten om vervolgens de maandag als een soort zombie door te brengen. Doordat je in het weekend langer opblijft en lekker uitslaapt, raakt je slaapritme uit balans. De truc is dus om je slaapritme niet te veel te verstoren. Natuurlijk kun je in het weekend best een uurtje langer blijven liggen, maar als je op zondagmiddag pas om 12 uur je bed uitrolt dan is de kans groot dat je ‘s avonds niet kunt slapen.

Stel je prioriteiten bij

Als de maandag extra stressvol is omdat je weet dat er een stapel werk op je ligt te wachten, dan is het misschien een goed idee om eens kritisch naar je to-do lijstje te kijken. Ik schreef er eerder al eens een blog over: ik heb een te positieve kijk op het begrip tijd. Hierdoor kom ik niet alleen vaak te laat, ik denk ook altijd dat ik meer taken in een dag kan doen dan het geval is. Ik heb de neiging om te leven alsof er 25 uur in een dag zitten, hierdoor kom ik aan het eind van de dag altijd een uur te kort. Herkenbaar? Stel je prioriteiten bij. Efficiëntie creëert rust. Bijkomend voordeel is dat je je meer kunt concentreren op de dingen die echt belangrijk zijn. En laat daar de maandag nou de ideale dag voor zijn. Het is het begin van een spiksplinternieuwe week met nieuwe kansen en mogelijkheden.

Maak de maandag leuker

Stop met living for the weekend. Stel jij ook alle leuke dingen altijd uit tot het weekend? Niet doen! Het weekend is al leuk genoeg, bewaar ook wat voor de doordeweekse dagen. Waarom zou je niet eens op maandagavond naar de bioscoop of uit eten gaan? De maandag wordt een stuk fijner als je iets hebt om naar uit te kijken. Sporten is trouwens ook een goed idee. Door te sporten maak je endorfine aan, een stofje waar je happy van wordt.

Als je echt buikpijn krijgt van de maandag

Als je echt een hekel hebt aan maandagen en leeft van weekend tot weekend, dan is er misschien meer aan de hand. Vind je het werk dat je doet nog wel leuk? Misschien wordt het tijd voor een nieuwe uitdaging. Praat erover en zoek uit waar je wel blij van wordt. Soms kun je met een paar kleine aanpassingen – werk delegeren, een cursus volgen of een nieuw project oppakken – weer geïnspireerd raken door je werk.

Is dit niet mogelijk? Dan is het misschien tijd om je hart te volgen en werk te maken van je droombaan. Eng? Ja. Noodzakelijk? Ook. Je hebt maar één leven en het is zonde om vijf dagen per week ongelukkig te zijn.

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.