Hallo allemaal! Dit is het derde deel van de reeks Japanse Subculturen. Ik ga het deze keer hebben over een van mijn favorieten: de Dolly Kei.

Dolly Kei is een prachtige en bovendien erg nieuwe stijl. Hij is pas drie jaar geleden ontstaan. De net afgestudeerde Hitomi Nomura richtte toen namelijk de winkel Grimoire op in Tokyo. Sindsdien is Dolly Kei een feit. Meer en meer Dolly Kei-elementen worden teruggevonden in andere (Japanse) kledingstijlen, en ook bekende mensen zijn fan. Hole-zangeres Courtney Love bijvoorbeeld, gaf toen ze in Japan was een Dolly Kei-feest en ontmoette het personeel van Grimoire.

Leuk! Maar wat is Dolly Kei precies?

Dolly Kei is een stijl die barst van de middeleeuwse invloeden. De stijl is dan ook geïnspireerd op Japans kijk op (Oost-)Europa, de natuur, de Victoriaanse en de Rococo-periode en sprookjes van bijvoorbeeld de gebroeders Grimm en Hans Christian Andersen. Het gebruik van veel laagjes en mooie stoffen is erg belangrijk. Deze stoffen zijn als het even kan erg luxe. Denk aan fluweel, zijde of bont met ingewikkelde patronen en fijn borduurwerk. Toch kan een Dolly Kei-outfit ook goed gecombineerd worden met wat simpelere, makkelijker te dragen stoffen als katoen. Kleuren die je veel terug ziet komen zijn bruin, paars, goud, rood en donkergroen. Dit alles samen zorgt voor een sprookjesachtige sfeer met veel boho- en zigeunerinvloeden.

tumblr_n0vkzzQ7gf1qh0pfwo1_400 tumblr_m8d29lf0D01qbiv1io1_500 (1) tumblr_m3znrzrjCe1qbiv1io1_500 30198_108365099211397_108338925880681_60980_963832_n

De finishing touch

Zoals je ziet zijn de outfits vaak afgewerkt met kant en bijzondere accessoires. Religieuze voorwerpen, oud speelgoed en bloemen zijn erg populair, maar sommige Dolly Kei-fanatici neigen meer naar het enge. Poppen, spiegels en skeletjes zijn niet ongewoon. Niet alle Dolly Kei-dragers zijn hetzelfde. Sommigen houden hun outfits licht, luchtig en popperig, anderen gaan voor een wat engere touch. Inspiratiebronnen hiervoor zijn soms zelfs gruwelijke dingen als de middeleeuwse pestplagen. Veel outfits worden gestyled met riemen, tassen en leuke sokken. Voor het haar worden vooral vintage hoedjes, strikken en linten gebruikt. Het haar is vaak minder gedecoreerd dan de rest van de outfit, omdat die al druk genoeg is. In een gekke kleur geverfd haar komt dan ook minder voor dan bij andere Japanse kledingstijlen. Bruin, blond en zwart komen het meest voor. Áls het haar al een onnatuurlijke kleur heeft dan zijn dat vooral kleuren als donkerrood of -groen. Ook de make-up wordt rustig gehouden. Met wat oogschaduw en foundation kom je al een heel eind. De meiden die een wat popperigere uitstraling willen creëren gebruiken vaak wat blush.

tumblr_lpx1gi3ezJ1qztbdqo1_1280

e97qzp 3363_900

Hebbenhebbenhebben!

Enthousiast? Tijd om wat uit te proberen! Omdat merken bij Dolly Kei niet erg belangrijk zijn, is het niet zo gek dat er niet heel veel merken zijn die zich alleen richten op deze stijl. De grootste, bekendste en meest invloedrijke Dolly Kei-winkel is natuurlijk Grimoire. Naast prachtige Dolly Kei-kleding kan je er ook antieke spullen, parfum, telefoonhoesjes en andere leuke spulletjes kopen. In dit filmpje krijg je een rondleiding door de prachtige winkel. Wees niet bang! Je hoeft niet (per se) naar Tokyo te verhuizen als je de Dolly Kei-kleding leuk vindt. Grimoire heeft sinds kort een webshop en er zijn natuurlijk veel andere winkels waar je Dolly Kei-items kan scoren. Voorbeelden zijn the Virgin Mary, Tarock en MoonChild Vintage. Voor ons westerlingen zijn, naast antiek- en vintage winkels, websites als eBay een uitkomst. Vooral op Etsy is veel leuks te vinden. Ik heb van leuke items die ik daar vond een Dolly Kei-outfit samengesteld! Door op de foto’s te klikken kom je terecht op de juiste website!

il_570xN.506216948_nto0 il_570xN.554750819_na8h il_570xN.361728569_e4j3 il_570xN.549560367_m55d

Raak geïnspireerd

Omdat er bij deze kledingstijl geen vaste regeltjes zijn en originaliteit erg belangrijk is, is het leuk en handig om even flink wat inspiratie op te doen. Dit kan makkelijk vanachter je computertje. Er zijn verschillende Dolly Kei Tumblrs en online communities. Ook heeft Grimoire een blog, maar aangezien deze bijna helemaal in het Japans wordt geschreven is dat misschien voor ons niet ideaal. Je kan kijken naar mooie teken- of fantasyfilms, zoals the Imaginarium of Doctor Parnassus (ligt bij mij thuis in de kast, een aanrader!). Verder kan je in de juiste sfeer komen door te luisteren naar bijvoorbeeld klassieke muziek. Ik vond dankzij Google een lijst met Dolly Kei-achtige muziek. Zelf vind ik het album Secondhand Rapture van MS MR en de instrumentals van Studio Ghibli-films erg mooi en Dolly Kei.

Dat kan ook anders!

Omdat Dolly Kei vooral geïnspireerd is door de technologieloze middeleeuwen is het misschien wel veel leuker en passender om op andere manieren inspiratie op te doen. Duik bijvoorbeeld de boeken in! Oude sprookjesboeken waar je vroeger in las of uit voorgelezen werd, zijn perfect. En dan het liefst de originele versies, die een stuk rauwer en donkerder zijn dan de gedisneyficeerde versies. Als je geen sprookjesboeken hebt, kan je ook gewoon een boek openen over de middeleeuwen. Tenslotte is er natuurlijk veel mooie kunst. Het viel me op dat veel Dolly Kei-meisjes fan waren van de mooie kunstwerken van Kay Nielsen. Ik heb zelf wat andere Dolly Kei-achtige sprookjeskunstwerken voor je verzameld.

dolly_kei_by_asrahi-d3ixvfw Snow White by Trina Schart HymanFairy_Tale___Panel_01_by_nati

Mijn zusje en ik zijn fan! Wat vind jij? Ben jij klaar om de sprookjesprinses in jou naar boven te halen? Of vind je het allemaal een beetje too much? 

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.