Als het warm is of als je net gesport hebt, heb je behoefte aan een lekkere frisse dorstlesser. Bij mij in de familie is vlierbloesemsiroop al jaren een absolute hit. Zelfgemaakt natuurlijk. 

Het recept voor deze verfrissing werd al door mijn moeder gebruikt. En zodra ik zie dat de vlier in bloei staat, veer ik op: ik weet wat me te doen staat. Het recept is bijzonder eenvoudig en het is heerlijk om door de buurt te lopen om alle vlieren te spotten. Ik pluk per vlier nooit meer dan drie of vier bloemschermen: de buren van de bomen zien de bloemetjes ook graag.

Praktische voorbereiding

Er zijn een paar praktische zaken om bij stil te staan voor je met dit recept begint. Ranja zit over het algemeen in flessen, dus zorg ervoor dat je wat lege flessen met een goede sluiting hebt. Ik bewaar kleine flesjes met een draaidop: ik spoel ze om en draai ze een keer mee in de afwasmachine. Je kunt ook flessen met een beugelsluiting krijgen bijvoorbeeld bij Dille & Kamille of de Ikea. Een laatste optie is om bij bric-a-brac-winkeltjes te kijken. Daar hebben ze vaak flesjes in allerlei formaten die je af kunt sluiten met een kurk; je hebt dan gelijk een leuk kadootje. Ik hebt ook wel petflesjes van een halve liter geprobeerd, maar je wilt de flesjes toch een beetje steriliseren (alle bacterieën doden door ze even in kokend water te leggen) en dat is lastig met plastic flesjes.
In het recept zit één raar ingrediënt: wijnsteenzuur. Je kunt dit krijgen bij de natuurvoedingswinkel en bij sommige drogisten. Kun je het niet krijgen, dan zijn er ook een heleboel recepten op internet te vinden met citroenzuur. Dat kun je krijgen bij de Turk of de apotheek.
Je hebt voor dit recept een grote schaal of pan nodig die drie dagen in gebruik is. Als je morgen soep moet maken voor een grote groep, kun je dus beter even wachten met het maken van de ranja. Ik gebruik voor het laten trekken van de ranja een heel grote beslagkom met een deksel. Dan heb ik mijn grootste pan nog over om de flesjes in te koken.

Bloesem plukken

De vlier staat nu vol in bloei tot in juli. Je vindt de bomen en struiken op de vreemdste plekken. In “oudere” wijken (jaren 60-90) is de vlier veel gebruik in gemeentetuinen: je vindt ze daar in de bosjes tussen flats, bij de brandgangen achter rijtjeshuizen en langs doorsteekjes tussen verschillende wijken. Ook wat verwilderde parken hebben vaak her en der vlieren staan. In de jaren 90 bleek dat de vlier behoorlijk woekerde, in nieuwe wijken zie je hem dus nauwelijks. Buiten de stad zie je hem ook op veel plekken. Opvallend is wel dat je vanuit de auto of de bus, onderweg van A naar B, overal vlieren in bloei ziet staan, maar als je dan op de fiets springt om de bloesem te plukken, lijk je te zoeken naar een speld in een hooiberg. Neem een klein schaartje mee, dan hoef je niet aan struiken te rukken.

 Het recept van vlierbloesemsiroop

  • 30 bloemschermen
  • 3 citroenen (liefst biologisch, niet biologische citroenen heeeeeeel goed schoon boenen met heet water)
  • 1,25 kilo suiker
  • 50 gram wijnsteenzuur
  • 1,5 liter water

Los de suiker en het wijnsteenzuur op in het water. Voeg de bloemschermen toe. Snijd de citroenen in stukken en voeg die ook toe. Laat dit mengsel drie dagen staan en roer het zo nu en dan even door.
Voor je de ranja in flessen gaat doen kook je de lege flesjes en de doppen 10 minuten in ruim water. Zeef de ranja door een schone theedoek. Doe de ranja in de schone flesjes.
Koel bewaren.

Je kunt de ranja gewoon aangelengd drinken als limonade, maar het is ook lekker in een bak yoghurt of over ijs. De siroop is in principe lang houdbaar, maar bewaar de flessen wel in de koelkast. Als een fles al langer (buiten de koelkast) staat, controleer dan op schimmel aan de rand van de siroop. Schimmel is eigenlijk het enige dat de siroop kan bederven.

2 reacties

Zeg er maar wat van