Ga lekker sporten, zeg ja tegen die baan, boek een weekendje weg. Ik geef ontzettend graag advies. Aan anderen dan, want mijn eigen adviezen sla ik met het volste gemak volledig in de wind.

Wat voor probleem je ook hebt, ik ben je go to girl voor advies. En het leuke is, soms roep ik maar gewoon wat! Dan heb ik bijvoorbeeld weer eens ergens wat gelezen. Want we weten allemaal dat alles wat je op het internet leest waar is! Toch? Gelukkig kom je met gezond verstand en eigen Doryervaring ook best een heel eind. Vooral die laatste, de eigen ervaring, moet je niet onderschatten. Zo ben ik tig keer op mijn smoelwerk gegaan; op het werk, in de liefde en soms gewoon letterlijk. Languit op straat, toen ik gladde schoenen droeg, terwijl het net een nacht had gevroren. Top! Nee, als perfectionist ga ik niet graag de mist in, maar het is wel de basis voor fantastische adviezen. Je beveelt toch ook geen sportschoenen aan als er bij jezelf alleen maar pumps aan je voeten prijken? Zo stond ik een keer bij een elektronicazaak en wist de verkoper niet eens wat een router was, laat staan waar ze lagen. High service, low knowledge! Mijn advies aan hem was om dat dan maar te googelen ofzo. Nadat ik hem vijf minuten schaapachtig aan heb zitten staren als Dory van Finding Nemo.

Ik ga op reis en ik neem mee

Soms heb je even een reminder nodig aan eerdere goede raad, dat had ik vandaag. Mijn jaarlijkse citytrip met bestie J. komt namelijk steeds dichterbij en mijn koffer staat nog steeds netjes (en vooral heel leeg) in mijn berging. Ik zie mezelf daar al lopen in Lissabon. Net aan de maximale 20 kilo gehaald en sjouwen als een pakezel om vervolgens met meer schone dan gedragen kleding thuis te komen. STRESS! Toen ik op het werk met mijn handen in het haar zat, was daar ineens de zoetgevooisde stem van mijn collega: “Maar je hebt toch een keer een blog geschreven over inpakstress?” Wel verdorie, ze heeft nog gelijk ook! Vooral punt 2 ‘de checklist’ is iedere keer weer mijn grootste uitdaging. Een uitdaging die ik meteen met beide handen heb aangepakt. En met succes! Inmiddels ligt er een mooie afvinklijst klaar, bovenop de koffer die afgestoft en wel in de slaapkamer bivakkeert.

Een luisterend oor of een oplossing?

In plaats van urenlang praten over je problemen, kun je maar beter in oplossingen denken. Zo voorkom je een onvoldaan gevoel en een schorre stem. Dacht ik altijd. Nu vertelde iemand me laatst dat vrouwen dat eigenlijk helemaal niet willen, een oplossing. Ze willen gewoon een luisterend oor, even van zich af kletsen over alle sores én gevoelens die daarbij komen kijken. Of zoals hij dat zei: “Lekker zaniken“. En hij is vast niet de enige man die dat vindt. Hoe dat komt? Omdat het mannenbrein anders werkt! Mannen gebruiken taal om informatie uit te wisselen, geen emoties. Daarom komen mannen dus direct met een breed scala aan tips en trucs, terwijl jij alleen even je hart wilt luchten. Weet je dat ook weer!

Waarom je advies niet opvolgt

Dat is gelijk één van de redenen waarom jij advies van een ander niet opvolgt: het is niet wat je wilt. Jij bent bijvoorbeeld helemaal in de wolken met je lange lokken, maar die leuke man van drie huizen verderop vindt dat je een bobje moet nemen. Ja, als jij een matje neemt. Dat is weer helemaal in de mode heb ik gehoord! Daarnaast liggen jouw prioriteiten misschien ergens anders of sta je op dat moment niet open voor suggesties. Daar heeft psycholoog Dea Boom een goede verklaring voor: de ‘adviesgever’ bekijkt het vooral rationeel. Die sexy buurgenoot, die jij nu nooit meer aankijkt, ziet dat een bob jouw prachtige gezicht omlijst en nog mooier laat uitkomen. Jij denkt daarentegen direct aan hoe lang het duurde om je haar op die lengte te krijgen. En dat je je zo vrouwelijk voelt met die volle bos. Daar is niks objectiefs aan. Tips opvolgen (of niet) doe je namelijk vanuit je emotie. Soms is het beter om dan even afstand te nemen, zodat je de boel wat beter overziet. Maar dat is mijn advies!

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.