Wolf whistles, zoals ze in het Engels liefkozend genoemd worden. Nagefloten worden, in het Nederlands. Een fenomeen al zo oud als er mannen en vrouwen zijn. Onschuldig, over het algemeen. Ik moet lachen om het enthousiasme op steigers waar ik langs loop. Een snelle opmerking terug zorgt vaak voor een grijns op de gezichten. Hoe komt het dan dat ik me meer en meer stoor aan aandacht op straat?

Oprechte complimenten, prima. Waar de met een zuidelijk of tropisch accent opgevoede heren echt beter in zijn overigens. Als zij wat zeggen, menen ze het ook, althans, ze lijken het oprecht te menen. Handen die naar hun hart gaan, mooi gedramatiseerd katzwijm, over het algemeen gedeeld met hun hele groep vrienden. Word je blij van.

“Lekker hoor”

Dan zijn er de geniepige opmerkingen, gefluister in je oor, gesis als je langsloopt, een snelle aanraking, intens gestaar. Laffe acties, vaak gevolgd door snel weglopen of op zijn minst doen of híj het niet was. Dagelijkse kost inmiddels.

Waarom erger ik me dáár steeds meer aan? Omdat het steeds vaker voorkomt? Omdat het absoluut willekeurig gebeurt? Niet in een bar of op een feestje waar het nog enigszins te verwachten is, maar op een vol perron als ik de tram pak, bij een stoplicht waar ik voor wacht, in een winkel of midden op een drukke straat. Soms heb je het geluk zo’n jongen bij zijn nekvel te grijpen en te vragen of ze ook zo tegen hun zus doen. Werkt over het algemeen uitstekend. Maar meestal zijn ze in een seconde weg, vind hem dan nog maar eens.

Vrijheid

Je raakt even van je a propos. Als ik met mijn hoofd bij mijn volgende afspraak zit of bij de boodschappenlijst van vanavond, is het een rare ervaring om ineens iets in je oor gelispeld te krijgen. Het haalt je uit je flow. En het nare is, ik ga me er op voorbereiden.

Voor de heren: stel je voor dat je elke keer dat je op straat loopt een tik krijgt van een willekeurig persoon. Het doet geen pijn, er gebeurt niets anders dan dat, maar ze doen het bewust en je weet dat je behoedzaam wordt.

Ik ben alerter en beweeg niet helemaal vrij. Ondanks dat ik geen enkele angst heb dat er ‘iets gebeurt’, een angst die ik wel eens hoor van andere vrouwen. En als het dreigend wordt, weet ik dat ik mijn mannetje sta.

Waar is de gentleman?

Toch ben ik op de een of andere manier voorzichtiger. Het haalt de lol er af. Dat is een beperking die ik mezelf simpelweg niet wil toestaan. Het is niet mijn taak deze situaties te voorkomen, het is hun plicht zich te gedragen.

Is dit iets van alle tijden, of lijkt het inderdaad vaker voor te komen? Brutaler te worden, dat is eigenlijk een beter woord. Omdat het lastig is aan te geven wat wel en niet kan en de heren in kwestie zo ongrijpbaar zijn vind ik het moeilijk om een maatregel te vinden die echt werkt.  Je krijgt al snel de titel ‘zeurkous’.

Ook de oorzaak is lastig te achterhalen. Is het een statusding? Ik kan het me haast niet voorstellen, het zijn net zo vaak eenlingen als groepen. Is het ‘frustratie’ zoals je vaak hoort van sociologen en andere onderzoekers? Ik vind dat een wat slap argument, een containerbegrip. Ik kan de vinger er niet op leggen. Met wat geluk is het een ontwikkeling die ook weer afneemt. Een vreemd soort trend. Wat we bovenal moeten voorkomen, is dat het volhoudt en onze vrijheid inderdaad wordt beperkt. Ik laat dat in ieder geval niet gebeuren.

Dus heren, glijden jullie af naar barbarisme? Zijn wij dames te gevoelig? Is het iets dat alleen ik zie of delen jullie dit gevoel? Ik ben benieuwd!

 

3 reacties

 1. Dana

  Goede vraag!
  20 jaar geleden werd er ook al volop gesisd etc. Inmiddels ben ik tegen de 50, dan wordt dat sowieso minder ;-).
  Wat me wel opvalt, is dat ik nu veel meer -vervelende- opmerkingen krijg van vooral vrouwen, over mijn uiterlijk, en dat gaat vaak niet eens echt stiekem. Zal ook komen door mijn leeftijd, maar ik heb het idee dat het komt omdat mensen denken overal een mening over te mogen geven. En dat dan dus ook gewoon doen. Zonder erbij na te denken of je daarmee iemand pijn doet.
  Dus dames, denk daar ook even aan.
  Het lijkt mij, dat de toename van het sissen etc daarmee te maken heeft.

  Beantwoorden

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.