Ik heb echt mijn best gedaan. ECHT. Ik heb mijn 14-jarige dochter uitgelegd en getracht te behoeden. Ik heb haar voorgelicht en verklaard. Maar de wereld is keihard voor het zelfbeeld van een meisje.

We keken naar “Geordie Shore” en ik zei dat deze mensen niet de standaard zijn. Dat ze toneel spelen, een belachelijke klucht van de werkelijkheid, aangemoedigd door MTV.

Wil je niet gewoon liever een broodje kroket?

Wil je niet gewoon liever een broodje kroket?

We keken naar “Teen Mom” en ik leerde haar dat in Nederland de wereld anders is. Dat ze niet op haar 16de hoeft rond te lopen met een baby op haar arm, ploeterend van vriendje naar vriendje.

We keken naar “America’s Next Top Model” en we bespraken de onrealistische eisen in de modewereld. Dat sigaretten en wodka de belachelijke oplossing zijn tegen honger en een onmenselijk fitnessprogramma de absurde oplossing tegen een paar gram vet te veel.

We keken naar “Toddlers & Tiara’s” en betreurden samen de kleutertjes met ‘flippers’ (nep tandjes), fake lashes (nep wimpers) en fake tans (nep kleurtjes). Ik leerde haar dat deze meisjes worden klaargestoomd voor knap. Voor knap ogen, knap lachen en knap dansjes doen als een knap aapje. Niet voor ‘slim-knap’. Helaas.

Rolmodel met brains

Tijdens elke aflevering van elk programma verzucht ik dus hetzelfde. Waarom is er geen tv-programma over meisjes die wél iets kunnen? Een rolmodel met brains? Meisjes die slimme oplossingen verzinnen voor echte problemen in de wereld, die zich inzetten om iets te kunnen, iemand te worden, iemand te zíjn. Méér Malala Yousafzai. Minder Kim Kardashian.

7000 sit-ups

Dus toen mijn slimme, dappere, sportieve en geweldige dochter mij vanmorgen whatsappte met een linkje naar de “Victoria’s Secret show – workout“, zakte de moed in mijn schoenen. Mijn  fantastische oudste, mijn door-veel-hockey-gespierde en moedige dochter heeft een verlangen naar een onbenullig dameswasbordje. Ze is niet van plan haar tijd te besteden aan het aanleren van het periodiek stelsel der elementen of de vervoegingen van connaître, maar aan zevenduizend sit-ups. Dat was dus precies níet de bedoeling. Ik heb haar dan ook maar het artikel over de – door haarzelf? – bewerkte foto van Victoria’s Secret model Miranda Kerr gestuurd. Met de boodschap “Photoshop is nep. Een echte dochter? 1000 keer mooier!”

één antwoord

  1. Bouke Vlierhuis

    Zo'n berichtje onthoudt ze heus wel!

    Dat je als tiener helaas een tik meekrijgt van al die mediameuk (voor zover ik er iets van weet, hoor: ik zit nog in de Sinterklaasjournaalfase en dat vind ik al stress), daar ben ik van overtuigd. Het is dan misschien ook een realistischer streven om kinderen niet te proberen volledig te behoeden, maar om ze te leren balanceren.

    Beantwoorden

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.