Voorzichtig loop ik de school binnen, alle lessen zijn begonnen dus de gang is leeg. Ik tref de coördinator partnerscholen voor de klas. We moeten snel naar binnen want de les gaat beginnen. Van de rust op de gang gaan we naar de hectiek van de klas. Mijn god, wat een bende ongecontroleerde jeugd!

Ik verschuil me achterin de klas op een mini-stoeltje, vouw mijn benen om me heen en neem alles even in me op. De juf rinkelt een bel en de kinderen schuiven richting hun plaats. Wanneer iedereen zit, gaat het digibord aan. De eerste les Natuur & Techniek van vandaag. Geboeid luisteren de kinderen naar de filmpjes op het scherm, de toelichting van de juf en vol enthousiasme maken ze de opdrachten op de ipad.

Les op het interesse niveau van de kinderen

Hoezeer we het ook zouden willen tegenhouden, onze kinderen groeien op in een tijd met veel en snelle nieuwe technologieën. CD’s zijn uit, online muziek is in. Geen voetbal op straat, maar FIFA 8 online. Vreemd dat we ze dan op school nog steeds proberen te boeien met boeken, telramen en pennen. Waar blijven de ipads, digiborden en apps?

Waar blijven de uitgeverijen?

Er is al een aantal educatieve uitgeverijen dat hiermee aan de slag is gegaan,  de fout die zij echter maken is teveel marketing-denken en te weinig educatief-denken. Van een printblad een PDF maken en dan roepen dat je volledig digitaal bent is in mijn optiek een hele goedkope marketing truc.

Ik zal de laatste zijn die zegt dat er niet al een aantal methodes op de markt is die zeker in de buurt komen, en ook scholen die volledig digitaal gaan schieten als paddenstoelen uit de grond maar heeft iemand al eens echt goed nagedacht over wat de kinderen en leerkrachten willen?

Steve Jobs zou zich omdraaien in zijn graf

Recentelijk is er veel te doen rondom de Steve Jobs scholen. Ouders die hun kinderen snel van school halen, omdat ze het persoonlijke missen en bang zijn dat hun kinderen digitaliseren. Maar is ook dat niet een marketing truc van good old Maurice de Hond? Als hij hier zo enorm in gelooft, waarom zitten zijn eigen kinderen dan op een ‘gewone’  basisschool? En denk je nou echt dat die ouwe Jobs hierin zou geloven? We deleten de rol van de leerkracht en persoonlijk contact en gaan volledig digitaal? Hoe leer je dan omgaan met je mede-leerling? Door een eigen mini-me aan te maken in een digitale omgeving?

Nog even terug naar marketing

Denk aan wie je doelgroep is en pas daar je product op aan! In alle commerciële bedrijven wordt zo gedacht maar in het onderwijs lijkt dat niet op te gaan. De uitgevers denken alleen in sales cijfers, leerkrachten denken alleen aan het budget en niet aan alle andere voordelen die te behalen zijn.

Want met de digitalisering komt ook een hoop gemak voor de leerkrachten. Toetsen die digitaal nagekeken kunnen worden, cijfers die direct in het Leerling Volg Systeem lopen, leerling specifiek lesmateriaal wat je vanuit je luie stoel klaar kan zetten.

Dus beste mensen ‘ think marketing’  en denk aan het kind in jezelf. Wat zou JIJ willen?

 

digitaal_010

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.