De afgelopen weken heb ik mijn sportschoolervaringen uitgebreid met Zumba en X-co op zoek naar mijn sportieve ik. Ik heb haar gevonden en omarmd: we laten elkaar nu nooit meer gaan!

Er zijn alweer twee maanden verstreken sinds mijn goede voornemen het regelmatig sporten nu eens langer dan zes weken vol te houden. Twee maanden…dat is toch al gauw een week of acht! Je vraagt je misschien af: wat heeft ze gedaan? Welnu: ik heb mijn Hollandse heupen wakker geschud en flink met een buis grit staan shaken.


zumbaDe ‘z’ van zwierige heupen

Zumba is sinds een aantal jaren enorm populair bij dansminnend en sportend Nederland. Zumba betekent letterlijk ‘veel bewegen en plezier hebben’ en is een vorm van aerobics gebaseerd op swingende Latijns-Amerikaanse muziek. Zo’n beetje alle Latijns-Amerikaanse dansstijlen komen voorbij en de heupen zwieren het hele uur door. Je danst, je swingt, je hebt lol en ondertussen doe je een stevige work-out. Klinkt als de hemel op aarde, toch?

Ondanks de belofte van dansen, fun en, ongetwijfeld, vers zweet heb ik Zumba lang genegeerd. Gevoelsmatig een brug te ver. Want bij Zumba denk ik aan Latina’s met fantastische bilpartijen en zwierige heupen. Vrouwen met een waanzinnige wespentaille, dansend op een praalwagen tijdens carnaval. Aangenaam: Fiona, vrouw met Nederlandse nationaliteit en Hollandse heupen. Van die exemplaren die moeite hebben de maat te vinden op exotische muziek.

De schaamte voorbijschudden met die billen en shaken met die buis

De avond voor mijn Zumba-debuut las ik een tweet van een bekende Nederlandse. Zo’n type van wie ik denk: ‘Zo’n rank en slank meiske krijgt alles op de juiste manier in beweging.’ Maar niets is wat het lijkt. Zij combineerde namelijk in één tweet de woorden ‘Zumba’ en ‘diepe schaamte’. Wijdde zelfs vier (!) tweets aan haar eerste Zumbales. Een dag later ging ik…

Dat ik uiteindelijk ben gegaan, valt onder de categorie ‘over mijn schaduw heen stappen’. Blij dat ik het gedaan heb! Door de vrolijke muziek was ik al snel m’n schaamte voorbij. Hoog fungehalte, hoge dansfactor. Zelfs m’n heupen deden mee: bibberig, niet altijd ritmisch doch vrolijk. Zij zijn m’n nieuwe BFF’s. Zumba: ik zie het mezelf wel vaker doen. Maar toch…toch miste ik wat: de uitputtingsslag voor lijf en leden en (meer) vers zweet.

Shaken met die buis!

Ook afgevinkt: X-co training. X-co is niet alleen een synoniem voor ‘veel vers zweet’, maar is ook nog eens de meest effectieve work-out die ik ooit heb gedaan. ‘X-co staat voor ‘Extreme core’ en is de ultieme buik- en rugtraining. De bewegingen zijn vooral gericht op het versterken van de core = buik en rug,’ staat er op de website van ‘mijn’ sportschool.

Tijdens een X-co training maak je gebruik van een holle aluminium buis gevuld met grit. Bij iedere beweging knal je het grit van de ene naar de andere kant van de buis. Ik zeg ‘knallen’, want als je ’t rustig hoort rollen, ben je niet goed bezig. Echt, de juf let erop! Het onderlijf is vastgenageld aan de grond: de bewegingen komen vanuit je buik, rug en armen. Hoef ik jou vast niet meer uit te leggen wat dat op de lange termijn met je sixpack en kipfilets doet…

45 minuten

In tegenstelling tot de andere ‘groepslessen op muziek’ duurt de X-co training slechts 45 minuten. Dat leek me erg kort, maar bij nader inzien snap ik het wel. Dit hou je geen uur vol!

De bewegingen voor buik, taille en rug zijn goed te doen, ook voor een beginner zoals ik. Hoewel…ik moet toegeven dat ik de extra moves zoals benen in de lucht maar even heb laten zitten. Maar dan de armen…wéér die armen! Wéér kwamen ze rillend en trillend tot stilstand en de spierpijn was niet misselijk. De absolute climax zat ‘em desondanks niet in de armen. Nee, het was de set buikspieroefeningen die tot het laatst was bewaard. De apotheose van de training. Sit-ups, hoe hoger hoe beter en ondertussen blijven shaken met je buis. Muziek uit ‘Hoor ik het grit nog wel?!’ Geloof mij: de totale uitputtingsslag was daar alsook het verse zweet. Liters, liters..!

Wrap up

Mijn leerpunten van de afgelopen weken? Helder: ik wil best een uur naar de sportschool, maar dan wel met plezier. Dus het lesje moet mij een fun factor bieden: eerste conclusie. Wat blijkt: de fun factor wordt voor een belangrijk deel bepaald door het dansgehalte van de les. Conclusie twee: ik wil dansen. Nog eentje: hoe meer fun & dans aanwezig zijn, hoe meer ik me inzet en hoe meer vers zweet ik produceer.

Samenvattend: steps, X-co en, in minder mate, Zumba passen in mijn ‘regelmatig sporten’ regime. Samen met hardlopen vormen zij de kern van mijn sportieve ik. Ik heb haar gevonden en omarmd. Nu nog koesteren en onderhouden… En, lieve Georgina: hou vol… Anders gaan we gewoon samen een keer onze beentjes breken!

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.