Soms kom je iets of iemand tegen die je inspireert; zo ook een tijdje geleden. Als begeleider van een aantal tafels kwam ik in aanraking met de Jump-methodiek. Een relatief simpele maar slim doordachte motivatietechniek.

In 2010 gaf het Ministerie van OCW het startschot voor het project ‘Eigen Kracht’.  Dit project activeert vrouwen zonder baan of uitkering met een grote afstand tot de arbeidsmarkt om na te denken over hun toekomst. Deze vrouwen zitten in een kwetsbaardere positie en zijn vaak financieel afhankelijk van hun partner (als ze deze hebben). Woman Inc. werd aangetrokken om een bewustwordingscampagne op te zetten. Hiervoor maakte zij gebruik van de methodiek Jump Movement. Het project noemden zij ‘De Tafel van één‘.

Jump! jezelf naar de volgende stap

Door het hele land werden ontbijtshows georganiseerd om vrouwen te inspireren deel te nemen aan de Tafel van één. Tegelijkertijd werden buddy’s gezocht. En zo ben ik ook in aanraking gekomen met Woman Inc. en het project. Door zelf te ervaren wat de methodiek bij mij losmaakte werd ik getraind en voorbereid andere vrouwen tijdens de tafelrondes te begeleiden. En tijdens de tafelsessies doe je als buddy gewoon mee! Meedoen levert vrouwen veel op. Dat bleek ook tijdens de tafelrondes. Door de Jump-methode word je aan het denken gezet. Samen met 6 vrouwen zit je aan tafel. Je krijgt 7 vragen die je om de beurt beantwoordt. Door te luisteren naar de andere vrouwen en zelf vragen te beantwoorden kom je er in 5 tafelsessies achter wat je wilt, waarom je dit wilt en hoe je dit kunt bereiken. De tafel van één is een opmaat naar jouw eigen vervolgstap. Bijvoorbeeld een baan, vrijwilligerswerk of een opleiding.

FIFE vrouwenbeurscafé

In mijn woonplaats Enschede is de Tafel van één erg actief. Zo zijn er verschillende na-de-tafelsessies. Vrouwen ontmoeten elkaar regelmatig om elkaar te steunen bij hun vervolgstap. Iedere maand is er het Vrouwenbeurscafé waar je kunt netwerken. In samenwerking met WomanInc. en High Heels organiseert Gemeente Enschede ieder jaar het Female Inspiration Festival Enschede, kortweg FIFE dus. Dit jaar krijgen vrouwen op dinsdag 25 november 2014 de kans zich te oriënteren op het aanbod in Twente; inspiratie, werk, kansen en mogelijkheden. Iedereen is er, dus je kunt meteen spijkers met koppen slaan. Kennismaken met mensen uit de regio, praten, luisteren en vragen stellen. Van speedcoaching tot kledingadvies, financiële dienstverlening tot oppasmogelijkheden en natuurlijk werkgevers met vacatures. Vele branches zijn vertegenwoordigd. Ideaal dus als jij je oriënteert op de arbeidsmarkt, op zoek bent naar een andere baan, wilt starten als ondernemer of een cursus wilt volgen.

De volgende Tafel van één

Op 13 november start De Tafel van één in Enschede met vijf nieuwe tafelgesprekken. Wil je meedoen of ken je vrouwen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken, net dat zetje om de volgende stap te zetten? Op de website van de Tafel van één kun je je aanmelden. Ervaring leert dat aanmeldingen binnenstromen na het FIFE event. Mijn advies is: doe jezelf een groot plezier en laat je inspireren. Ik vond logo DTVE oranjehet echt de moeite waard. Allereerst het zelf ervaren en ten tweede om als buddy de tafelgesprekken te begeleiden. Na 5 sessies zie je wezenlijk verschil bij de vrouwen. En dat hoor je ook terug:

‘Het geeft me een duwtje om stappen te maken en actief te zijn’

‘Ik sta met beide benen op de grond en weet beter wat ik wil’

Overigens worden door het hele land tafelsessies georganiseerd. Waar en wanneer precies kun je eveneens lezen op hun website!

Wat de Jump-methodiek zo bijzonder maakt? Op Ondernemen op Hakken schrijf ik wat deze methodiek inhoudt, wat de ervaringen zijn en waarom deze werkt. Heb jij al ervaring met deze bijzondere tafelsessies of met de Jump-methodiek dan lees ik dat graag!

 

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.