Ik weet niet wat je allemaal aan het doen bent in die auto naast me, maar je komt gevaarlijk dichtbij mij in de buurt. BETRAPT: je zit te appen achter het stuur.

Vroeger wilde ik politieagente worden. Niet per se omdat het me leuk leek om boetes uit te schrijven. Meer voor de afwisseling, de verschillende contacten, de spanning en het uniform. En natuurlijk om de orde te handhaven. Helaas viel mijn droom al bij een voorlichtingsavond van de politie in duigen, toen ik erachter kwam dat mijn ogen niet door de medische keuring zouden komen.

Af en toe zijn er nog steeds van die momenten dat ik maar wat graag politieagente had willen zijn. Bijvoorbeeld wanneer ik weer eens bijna geramd word door iemand die al append achter het stuur zit. Is het echt zo moeilijk om gedurende een kwartiertje, een half uur of een uur je telefoon niet aan te raken als je in de auto stapt? Ik kan het me bijna niet voorstellen, maar voor de échte telefoonverslaafden onder ons is het blijkbaar toch waar.

Wist je dat de kans op een ongeval 25 keer zo groot is als je aan het appen bent achter het stuur? Bij een ongeluk zijn vaak ook anderen betrokken. Je wilt toch niet dat een ander door jouw appgedrag in het verkeer gewond raakt? Ik hoop dat het nog niet te laat is en dat ik jou er bij dezen van kan overtuigen om voortaan niet meer te appen achter het stuur.

houd-je-ogen-op-de-weg-2Stop je telefoon in je tas

Leg je smartphone op een plek neer waar je niet makkelijk bij kan in de auto, bijvoorbeeld in je jas of tas. Dan is het haast onmogelijk om in de verleiding te komen om hem te pakken. Ga vooral geen rare capriolen uithalen als je een piepje of ringtone hoort. Hoe lenig je ook mag zijn.

De meeste berichten hebben geen haast

Bij de meeste appjes die je binnenkrijgt is er totaal geen haast mee gemoeid om te antwoorden. Wedden dat het een uitnodiging voor een verjaardag is, een quote van je beste vriendin of een nietszeggende smiley! En dat kan allemaal best even wachten.

Activeer de vliegtuigmodus

Het is misschien lastig om je telefoon te negeren als hij geluid maakt. Je kunt hem op stil zetten, maar dan kan hij alsnog oplichten. Wil je helemaal niet in de verleiding komen, dan raad ik je aan om je telefoon in de vliegtuigmodus te zetten. Dan is het onmogelijk om nog gestoord te worden door een appje, smsje of Facebookbericht.

Download een speciale app

Je kunt diverse apps downloaden die je op een leuke manier helpen om je smartphonegebruik achter het stuur te verminderen of zelfs helemaal te laten stoppen.

Met de AutoModus app verdien je punten als je je telefoon tijdens de autorit niet gebruikt. Bij vertrek activeer je de app en als je op je bestemming aankomt, kun je zien hoeveel punten je verdiend hebt. Hoe langer je je telefoon niet hebt aangeraakt, hoe meer punten het zullen zijn. Ga de strijd aan met anderen!

Een andere app om mobielvrij mee auto te rijden, is de Rij Veilig App. Die zorgt ervoor dat berichten op je telefoon tijdens het autorijden alleen binnenkomen als je snelheid onder de 15 kilometer per uur ligt. Als je met iemand meerijdt of met het OV reist, schakel je de passagiersmodus in.

houd-je-ogen-op-de-weg-1Met 230 euro kan je een heleboel leuke dingen doen

Appen achter het stuur is niet alleen gevaarlijk, het kan je ook een dikke boete opleveren van maar liefst 230 euro. Geld dat je liever besteedt aan een aantal leuke stapavondjes of een weekendje weg met vriendinnen, toch?!

 

Ben jij ook zo gehecht aan je smartphone en app je stiekem weleens achter het stuur? Wat ga jij vanaf nu doen om je aandacht op de weg te houden?

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.